Veelgestelde vragen

Waarop is het 3P-model gebaseerd?

Het driepijlermodel is gebaseerd op het bekende weblog kakikhebeenburnout.nl en vijf jaar ervaring, gesprekken met professionals en behandelaars, literatuuronderzoek én honderden reacties van patiënten. Meer informatie vind je in de bronnenlijst.

Waarom is er geen vierde pijler voor lichamelijke klachten?

De lichamelijke klachten bij burnout zijn een direct gevolg van de overspanning en uitputting. Deze klachten zullen verdwijnen als de andere genoemde zaken zijn opgelost en hoeven dus niet specifiek aangepakt te worden. Verdere uitleg hierover vind je hier.

Waarom is het 3P-model beter dan andere herstelmethoden?

Burnout verschilt per persoon, en hoe je er weer uitkomt ook. Veel herstelmethoden beperken zich echter tot één of enkele aspecten van burnout, in plaats van op álles. Het 3P-model is breder geörienteerd en bovendien geschikt voor langdurige of zware gevallen, wat andere methodes vaak niet zijn. Ook is het niet alleen gericht op de persoon zelf, maar ook op de omstandigheden waarin burnout ontstaat en herstelt. Deze unieke kijk is in geen enkele andere herstelmethode te vinden.

Is het 3P-model wetenschappelijk bewezen?

Nee, er is momenteel geen enkele behandeling of herstelmethode voor burnout die bewezen effectief is. Ook is er nog geen wetenschappelijke consensus over wat een burnout nou eigenlijk is. Er is slechts één land ter wereld waar een klinisch gevalideerde definite van burnout aanvaard is: Zweden. In het 3P-model wordt dan ook uitgegaan van de Zweedse definitie van het stressgerelateerd uitputtingssyndroom, waarbij uitputting van de patiënt centraal staat.